Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tee-se-itse kaasomekko?

Sunday, November 09, 2008

Tee-se-itse kaasomekko?

Nyt on noin aika tarkkaan tasan kuukausi aikaa h-hetkeen eli häihin (haha, vitsi miten nokkelasti sopii h-hetki... ;D), joissa Mintulla on ilo ja kunnia olla toinen kahdesta kaasosta. Kun vielä pari kuukautta sitten suhtauduin äärimmäisen luottavaisesti siihen, että lähestyvä joulujuhlakausi tuo läjäpäin koodinmukaisia tummanpunaisia juhlamekkoja kauppoihin, alkaa tilanne tällä hetkellä olla jo pikkuisen akuutti. Ilmeisesti tämän vuoden pikkujoulut biletetään metalliväreissä, mustassa (no tietty), violetissa ja sähkönsinisessä... Erikoisempaa väriä kaipaavalle on tarjolla upeita vihreän, smaragdin ja safiirin sävyisiä mekkojalokiviä, mutta perinteinen tummanpunainen taitaa olla ihan out...

Näyttää siis siltä, että on tarpeen päätyä luovaan ongelmanratkaisuun (eli fiskarseihin) ja mitä pikemmin sen parempi!

Kaavalehtien selaaminen on inspiroivaa puuhaa, johon saa helposti upotettua leppoisan lauantai-illan ja sateenharmaan sunnuntain. Mieli täynnä ideoita kivasta talvitakista, tyylikkäästä kotiasusta, uudesta sohvanpäällisestä Peetun sohvaan ja ties vaikka mistä, haaviin tarttui onneksi pari, jos ei nyt ihan täydellistä, niin suhteellisen kelvokasta kaasomekkoehdokastakin.

Mekko nro 1
Epäsymmetrinen toiselta kyljeltä drapeerattu kotelomekko on jo aika monen vuoden takaisesta Suuri Käsityölehdestä. Tykkään mallista kovasti ja se on drapeerauksen ansiosta mielestäni edelleen erittäin ajankohtainen. Toisaalta olen ollut enemmän tai vähemmän pettynyt kaikkiin kyseisen lehden kaavoihin viimeisen muutaman vuoden aikana, joten hiukan arveluttaa... Tuossakin näyttää hiukan siltä, että mekko kinnaa kainaloista mallin päällä, mutta saattaahan se johtua vain kuvausasennostakin. Tsäänssi, että joku lukijoistani olisi kyseistä kaavaa testannut, on varmasti häviävän pieni, mutta kysynpä nyt kuitenkin: oletko tehnyt kuvan drapeeratun mekon? Mitä tykkäsit kaavasta?

Mekko nro 2
Ostin eilen uuden Burdan, vaikka onkin tosi raivostuttavaa, että tunkevat lehden kelmuihin niin, että etukäteen ei saa mitään hajua lehdessä olevista kaavoista. No ainakin tuo kuvan mekko tuntui heti jotenkin kivalta ja hyvin mahdolliselta kaasomekkovaihtoehdolta. Tykkään erityisesti yläosan laskostellusta pääntiestä. Lehdessä on mekoon myös 3/4 hihojen kaavat, joista saisi helposti väsättyä pienet hihat. Mahdolliset hihat voisivat mainiosti olla tuon kuvan karvaboleron mittaiset... Hameosa on jotenkin särmätön, mutta toisaalta liiallinen tulppaanihärpäke voisi olla totaalisesti too much.

Pari kangastakin löytyi...
Näköjään pohjattomasta kangasvarastostani löytyi pari noin ziljoona vuotta sitten hankittua ihastuttavaa silkkikangasta. Väriltään kankaat ovat yllättävästi lähestulkoon identtiset ja sävy on lämpimämpi kuin mitä kuva antaa ymmärtää. Hiukan huolettaa kyllä, että onko kankaat morsiameni mielestä tarpeeksi tummanpunaiset... Vasemmalla on perinteinen thai-silkki, jossa loimilanka on musta ja kude puhtaanpunainen, mikä antaa kauniin elävän tummanpunaisen vaikutelman. Oikeanpuolimmainen on valuvanpehmeää himmeäksi hiottua silkkisatiinia. Tuon tyyppinen melkein säämiskämäinen silkki oli hirmu muotia joskus ja siihen huumaan kangas on ilmeisesti tullut hankittua. Toisaalta tykkään ajatuksesta, että mekon materiaali olisi jotain muuta kuin juuri nyt eniten pinnalla olevat taftit, über-kiiltävät satiinit, pitsit etc.
Ajattelin, että jäykkä thai-silkki voisi olla edukseen drapeeratussa mallissa. Drapeeaukset eivät toki siinä tapauksessa laskeutuisi pehmeästi vaan muodostaisivat selkeämmin laskoksia. Toisaalta malli toisi eri sävyissä läikehtivän materiaalin parhaat puolet esiin. Hiukan kyllä arveluttaa, sillä kangasta ei ole niin paljoa, että voisin leikata mekon täysvinoon. Suoraan leikattuna malli saattaa seistä jököttää päällä liian säkkimäisenä, sillä edessä ei ole muita muotolaskoksia kuin kainaloiden alla yhdet pienet. Hmmh...
Hiekkapestystä silkistä (muistaakseni tuon tyyppistä pintakäsittelyä kutsuttiin sillä nimellä...) voisi tulla kiva kevyesti laskosteltu mekko - ainakin kankaani muistuttaa olemukseltaan hiukan lehdessä toteutettua versiota. Toisaalta lopputulos saattaa olla liian yöpukumainen.

Mitä mieltä olet löytämistäni mekkomalleista? Pitäisikö mallit toteuttaa eri kankaista (drapeerattu mekko hiekkapestystä silkistä ja/tai Burdan mekko thai-silkistä)? Tai oletko nähnyt jossain myynnissä kivoja ei-ihan-tajuttoman-kalliita tummanpunaisia juhlamekkoja???

Labels:


Comments:
Kumpikin malli on ihastuttava!:) Alempi silti hieman enemmän.
 
Toinen mekko tuo ennemmin mieleen siut:) Enkä ees usko että siitä tulis mitenkään yöpukumainen, oikeella asustuksella kun pelastaa pahemmanki päivän:D Ykkösmekkoki on ihan nätti mut jotenki se kapais vielä jonkun it-factorin, tai sit nuo yksityiskohdat ei vaan näy hyvin tuossa kuvassa ja jotenki siitä jää siks pliisu olo..
 
tuo toinen malli miellyttää enemmän minun silmääni! siitä tulee varmasti upea!

olen menossa ensi vuoden alussa häihin enkä tiedä yhtään millainen mekko olisi hyvä. rakastan pukeutua mustaan, mutta häissä se ei taida olla ihan sopivaa.. olisi kiva jos voisit tehdä vaikka postausta sitten häiden pukeutumisesta kun tuo h-hetki on ohi?:)
 
Hei mä oon sun häviävän pieni tsäänssi :D Tein tolla Suuren Käsityölehden kaavalla (Mekko nro 1) äitilleni häihin mekon ja siskolleni myöhemmin vähän muunnellun version samasta! Tykkään edelleen mallista, mutta materiaalin valinnan kanssa saa olla tarkkana: paremmin laskoksissa toimii ryhdikäs kangas. Toisen tein "valuvasta" satiinista ja siinä ei tosiaan meinannu laskostus pysyä, piti kiinnittää päällinen huomaamattomasti käsin vuoriin ja se taas estää kangasta mukautumasta luonnollisesti liikkeeseen. Eli kannatan tota sun valintaa eli thaisilkki tähän malliin. Kaava on yksinkertainen ja helppo, mutta siinä on kuitenkin se juju. Tosin aina kannattaa sovittaa kaava itselleen ennen kankaan leikkuuta, ettei sitten kinnaa kainaloista tai muualta. Mieti myös minkä mallisen pääntien ja "olkaimet" haluat mekkoon, eli tossa mallissahan olkasauma jatkuu olkapään päälle vähän niinkuin pienen pieni hiha (kuvassa se näkyy paremmin kuin viivapiirroksessa)! Itse tein siskon malliin venepääntien ja muutama vuosi sitten niin tyylikkään epäsymmetrisen helman!
 
En osaa sanoa muuta kuin että kiva seurata luovan ihmisen polkua lopputulokseen.
Olen itse ikiajat sitten luopunut valmistamasta vaatteita itselleni siksi, että kankaat eivät laskeudu kauniisti. Ehkä maailma on muuttunut ja egyptiläispohjaisia laskeutivia kankaita on myyty muuallekin kuin italiaan.

UllaUrsula
 
Minua ihastuttaa tuo ensimmäinen epäsymmetrisesti leikattu enemmän, non niinkuin juhlamekkona ainakin. Kakkosesta tulee hieman toimistomaiset vibat.
 
Kakkosmekon malli on tosi kaunis! Ja muuhun käyttöön voisin kuvitella sen näyttävän aika hyvältä mustan kiiltonahkavyön kanssa vähän Carrie-tyyliin:)
 
MouMou: Ok - kiitos mielipiteestä! Mun täytyy varmaan tehdä molemmat valmiiksi...

Suhkur: Hmh... En viitsisi hurjasti lisätä mekkoon mitään asustuksia itseasiassa. Vaaleat juhlakengät ja sitten ehkä meille tulee jotkut kaasokukat, mutta muuten haluaisin pitää ylimääräiset asiat minimissä.

Anonymous: Mun käsittääkseni nykyään kyllä voi mennä mustassa mekossa hähinkin, jos se vaan on oikean oloinen - eli ei sen näköinen, että olisi surupuvussa... Olen joskus kirjoitellutkin näistä perhejuhlien pukeutumisen koodistoista, mutta voisin tehdä hääpukeutumisesta ihan oman juttunsa. :)

Anonymous: Ei voi olla TOTTA!! Että mulla tällanen säkä käy! KIITOS tuhannesti kommentista. Ihan mahtava tietää, että jäykempi kangas toimii ja että kaava muutenkin on ilmeisen toteuttamiskelpoinen! Leikkasitko etukappaleen täysvinoon? Hiukan mietityttää, miten mun kangas riittää siihen, mutta en taida kyllä uskaltaa leikata sitä lankasuoraankaan. :)

Ulla Ursula: Todella laadukkaiden kankaiden löytäminen on kyllä aikamoisen metsästyksen takana. Mulla on vielä onneksi aika paljon vanhoja varastoja, joista iso osa on peräisin Venturon (Turon sisaryhtiö joskus 80-luvulla... ;D) konkurssipesästä. Eli oikeasti huippulaatuisia kankaita. :)

Seeds: Ajattelin ihan samaa! Eli kakkosmekon voisi oikeasti toteuttaa jostain arkisemmasta kankaasta ihan käyttömekoksi. :)

Lovely: Siinä on kieltämättä aika paljon Carrie viboja...
 
Ykkönen on ykkönen!
 
Tuike: Ykkönen sopisi todennäköisesti myös paremmin mun kropalle, joka ei ole niin kovin... vyötäröpainotteinen. ;DD
 
Äänestän: drapeerattu mekko hiekkapestystä silkistä

Toinenkin malli on toki ihana, mutta ainakin itseni päällä olisi liian pallomainen - mielestäni sopii vain gaselleille enkä itse ole ihan sitä

:)

-Tintti
 
Häviävän pieni tsäänssi täällä edelleen... Juu ehdottomasti kannattaa leikata täysvinoon, muuten laskokset eivät asetu niin kuin pitäisi. Ja onko siinä thasilkissä jonkin näköistä "raitaa" kuteen suuntaisesti? Jos sen leikkaisi suoraan niin sit myös raidat menis laskosten takia hassusti. Vinoon leikatessa ne raidat on joka tapauksessa vinossa :) niin siihen ei kiinnitä niin huomiota, tein siis tuollasesta thairaakasilkistä itselleni ylppärimekon (en kylläkään samalla kaavalla) "jokunen vuosi" sitten ja silloin jouduin pohtimaan raitajuttua.
 
Tintti: Ajattelin, että teen todennäköisesti tuon kakkosmekon jostain tavallisemmasta kankaasta arkikäyttöön...

Anonymous: Juu, kangas on tosiaan "raidallista", joten vinoon leikkaaminen on ihan must. Tässä kun olen pari päivää asiaa maistellut, niin tulin itsekin siihen tulokseen, että eihän tuota voi suoraan leikata. Eikä ainakaan tuosta mun thai-silkistäni!

Ihan tajuton säkä, että satut lukemaan mun blogiani!! Todellakin häviävän pieni tsäänssi... :D
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?