Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ranskalaista koulukuria ja keskiaikaa

Monday, January 19, 2009

Ranskalaista koulukuria ja keskiaikaa

Mummin joululahjapaketeista löytyi koko poppoolle lahjakortti, jonka haltijalle oli luvassa "kirja tai elämys". Yhteisellä sopimuksella päätimme viettää eilisen kirjamaisissa tunnelmissa elämyksiä hankkien.
Ensiksi oli vuorossa ranskalainen kiitelty elokuva Entre les murs. Leffa kertoo lukukauden ajan yhden koululuokan elämästä Pariisin vähemmän varakkaalla esikaupunkialueella. Oli oikein virkistävää käydä välillä katsomassa muunkinlaista elokuvaa, kuin perinteisiä Hollywood-tuotantoja, vaikka ihan samaan ylistykseen, kuin jotkut kriitikot, en ehkä alkaisi. Sunnuntain kirja-teema tuli kuitenkin näin välillisesti täyteen.
Elämyspuolelle voisi ilman muuta laittaa myös Kungsgatanilla sijaitsevan elokuvateatteri Sagan. Vanhan leffakerholaisen ja elokuvateatterityöntekijän sydäntä lämmittävät vanhat kauniisti säilytetyt teatterit, kuten esimerkiksi juuri Saga. Irtokarkkiseinältä ei tosin sielläkään voi välttyä...

Aikuisten mielestä elokuva oli oikein kiinnostava, kiehova ja tulevaisuudenuskoa nostattava. Karkin ja Peetun omat kouluajat ovat niin konkreettisesti läsnä, että he ehkä olisivat mielummin viettäneet sunnuntai-iltapäivän muulla tavoin, kuin katsellen omaa arkipäiväänsä vastaavaa dokumenttityyppistä elokuvaa.

Leffan jälkeen matkasimme illalliselle Gamla Staniin. Ravintolaksi valikoitui kaverin vinkin perusteella keskiaikainen ravintola Sjätte Tunnan.
Gamla Stan on siitä jännä paikka, että täällä asuvana sen mieltää niin voimakkaasti turistialueeksi, että siellä ei tule juuri poikettua. Mikä on sinänsä harmi, koska alue on hurjan kaunis, tunnelmallinen ja täynnä kivoja pikkuravintoloita. Pahimmat turistirysät välttää, kun pysyy poissa Gamla Stanin pääkadulta Västerlånggatanilta.
Tammikuisena sunnuntai-iltana valitsemamme ravintola oli varsin rauhallinen, mutta se jotenkin sopi kellarikerroksessa sijaitsevan karun paikan tyyliin. Valaistuksena oli ainoastaan kynttilöitä - mitä nyt tulennielemistemppuja harjoitteleva tarjoilijapoika toi vähän lisävalaistusta. Muutenkin kalustus, astiat ja muutkin yksityiskohdat vaikuttivat mietityiltä ja tyyliin sopivilta. Tiedä sitten, mitä joku keskiaikaspesialisti olisi ollut mieltä.
Ruoka oli tyyliin sopivasti simppeliä ja maukasta. Suppealta listalta löytää oman suosikkiannoksensa niin vegetaristi, kalansyöjä kuin riistan rakastajakin. Hintatasoltaan Sjätte Tunnan on vähintäänkin kohtuullinen. Alkupalat ovat yhtä lukuunottamatta alle 10 euroa ja pääruuistakin vain yksi kohoaa yli 20 euron. Aitoja keskiaikaisia reseptejä mainostettiin lähinnä jälkkäriosastolla, mutta asiaan vihkiytymättömälle muukin meni ihan täydestä.

Ystävällinen, huomaavainen ja ripeä palvelu täydensi hienosti "kirja tai elämys"-päivämme! Kiitos mummi ihanasta lahjasta!!

Labels: ,


Comments:
Täh, miten leffa voi olla kirja? En tajua :D
 
Tuohan saattaisi olla kokeilemisen arvoinen ravintola tällaisille keskiaika-faneille! Pitääpä pistää korvan taa ja käväistä sitten kesäkuussa. :)
 
Anonymous: No ei kai leffa ole kirja!!?? ;DD Mutta leffa voi olla tehty kirjan pohjalta, se voi kertoa kirjallisuuden opettajan työstä ja koulukirjoilla saattaa olla keskeinen rooli koulumaailmasta kertovassa elokuvassa. Silloin sitä ikäänkuin on pikkuisen kirjafiiliksissä. Niinku välillisesti ja kuvainnollisesti. :)

Micci: Uskon, että tykkäisit ravintolasta! Miljöö oli tosi tunnelmallinen ja he tuntuivat suhtautuvan kaikkeen oikein kunnianhimoisesti. :)
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?