Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Lakkiaiset ruotsalaiseen tapaan

Wednesday, May 28, 2008

Lakkiaiset ruotsalaiseen tapaan

Lukion päättymistä juhlitaan Ruotsissa perusteellisesti ihan niinkuin Suomessakin. Periaatteessa meininki on monella tapaa sama - ihmiset saavat todistukset ja lakit ja sitten skoolataan kuohuvaa suvun ja kavereitten kanssa. Kaikenlaisia pieniä eroavaisuuksiakin kuitenkin löytyy. Asiantuntijana tässä jutussa on ollut lukion tokaluokkalainen Karkki.

Kaikki saavat lakin
Kaikki lukion läpäisseet – eli kursseista on hyväksytty 95 % saavat lakin. Erityisiä ”kirjoituksia” ei ole vaan ilmaisu ta studenten tarkoittaa suunnilleen samaa kuin lukion päästötodistus Suomessa. Lisäksi jonkun muinoisen älynväläyksen vuoksi lähestulkoon kaikki peruskoulun jälkeiset oppilaitokset ovat täällä lukioita, joten lakin saavat niin kampaajat ja automekaanikot kuin korkeakouluopintoihin valmistavan linjan käyneet. Se se on tasa-arvoa!

Lakki on aika saman näköinen kuin Suomessakin paitsi, että lyyran tilalla on sini-keltainen nappi ja valkoinen myssyosuus on vähän pöyheämpi. Lakin mustaan samettinauhaan on joillakin kouluilla tapana kirjailla linja, miltä on valmistuttu, koulu ja päivämäärä kultaisella langalla.

Lakkiaispäivä
Koulut määrittelevät itse, milloin on kolmosten utspring eli varsinainen juhlapäivä. Yleensä ajankohta on toukokuun viimeisellä tai kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Juhlapäivään kuuluu koulun tarjoama tavallista hienompi lounas tai joskus samppanja-aamiainen. Koulun virallisen osuuden jälkeen ylioppilaat juoksevat ulos koulusta pihamaalla odottavien sukulaisten ja ystävien luo
Se Tärkeä Puku
Lakkiaismekon hankkiminen on vähintään yhtä suuren tuskan, neuroosien ja vaivan takana täällä kuin Suomessakin. Puvun hankkimisen ongelmallisuutta lisää se, että perinteen mukaisesti lakkiaisasu on valkoinen. Toki muitakin värejä näkee ja monet matsaavat kokonaisuuteen pisaran lakin samettinauhan mustaa. Ehdoton enemmistö pukeutuu kuitenkin pääasiassa valkoiseen.

Näyteikkunat pursuilevat valkoisia mekkoja ja lehdissä jaellaan unelmien lakkiaisasu -vinkkejä.
Kuva: Aftonbladet.se
Outoja tapoja
Koulusta pihalle viimeisen kerran kirmanneiden kaulaan ripustetaan sini-keltaisissa nauhoissa roikkuvia onnentoivotuksia, ruusuja, pehmoja ja muuta krääsää. Don’t ask me why. Lisäksi lakkiaislapsesta on tapana askarrella plakaati, jossa on kuva hänestä pikkulapsena, onnentoivotuksia ja lakkiaispäivämäärä. Varmaan symboloi jotenkin elämän kiertokulkua tyyliin kattokaa ny, kun tästäkin pikku pallerosta/karseesta räkänokasta on tullut oikein ylioppilas!


Joku sensuuri varmaan iski, kun alla olevaa kuvaa ei nyt sitten yhtäkkiä saakaan klikattua isommaksi. Jessican kuvassa olisi kyllä lapsiviranomaisella ihmettelemistä...Lakkiaisajelut
Kun utspring kaikkine onnittelumuodollisuuksineen on hoidettu, lähtevät useimmat penkkariajelua muistuttavalle reissulle pitkin kylän raittia. Ajeluporukka voi olla oma luokka, saksan lukijoiden ryhmä, kaveriporukka tms. Lavalla ei aina myöskään ole pelkkiä ylioppilaita, vaan joskus mukana on kavereita ja sukulaisiakin. Kerran näin, kun rollaattorin avulla liikkuvaa mummoa hilattiin auton lavalle sidottuun nojatuoliin.

Ajeluautot koristellaan koivuilla melko juhannusmaiseen tyyliin sekä sini-keltaisin ilmapalloin ja serpentiinein. On melkein huvittavaa, että ruotsin kansallisvärit, sininen ja keltainen, joiden käyttäminen muuten on käytännössä sosiaalisesti hyväksyttävää vain urheilutapahtumien yhteydessä, on niin selkeästi lakkiaisjuhliin liittyvä väritys.

Tässä kuvassa on ihana prinsessa Madeleine lakkiaispäivänään. Kuva ei ole Mintun ottama, mutta en kyllä muista mistä tämän olen joskus napannut...



Juhlitaan
Ajelujen jälkeen siirrytään kotiin juhlimaan lakkiaisia suvun ja ystävien kanssa. Aika monilla on tapana pitää myöhään iltaan kestävät juhlat tai illalliset ainakin täällä Tukholman seudulla. Ehkä tavat ovat muuttuneet Suomessakin, mutta silloin kun Minttu kirjoitti, oli tapana pitää open house –tyylinen kahvittelu ja kuohuviinin kilistelypäivä, jolloin vieraat tulivat ja menivät. Täällä siis on ennemminkin tapana mennä lakkiaisiin kuin juhliin, joihin mennään, kun on kutsuttu ja viivytään koko ilta.

Studentskiva
Koko juttua monimutkaistaa vielä pitkin kevättä vietettävät studentskivat eli oppilaiden itse koulun päättymisen kunniaksi järjestämät juhlat. Studentskiva voi olla jonkun kaveriporukan, luokan tms. järjestämä tapahtuma, johon myydään illalliskortteja perheelle ja ystäville. Karkin koulussa kaikki kolmoset järjestävät yhden yhteisen studentskivan. Periaatteessa studentskiva ei ole sen kummempi kuin koulun loppumisen kunniaksi järkätyt bileet, mutta perinteestä on muodostunut niin vakiintunut, että oppilaat suorastaan kilpailevat kenen bileet ovat suosituimmat, kuka on keksinyt nerokkaimman teeman juhlille jne. Jotkut osallistuvat omien juhlien lisäksi vielä kavereittensa studenskivoihin, jolloin pukeutumisongelmia riittää helposti koko keväälle...

Käsitteistöön kuuluu vielä mösspåtagning - eli lakin päähän laitto, mutta meidän yhteenlaskettu tietämys ei riittänyt selvittämään sen taustoja. Kyseinen myssypäivä on kuitenkin aikaisemmin kuin varsinainen juhlapäivä ja utspring. Jos joku osaa valaista tässä tai muissa yksityiskohdissa, niin mielihyvin otetaan kaikki tieto vastaan. Ensi vuonna meilläkin juhlitaan lakkiaisia!!

Labels: ,


Comments:
Kiva kun kirjoitat myös ruotsalaisesta kulttuurista ja menosta! :) Lisää tätä!
 
Antti: Kiva, jos tykkäsit! Pitäisi muistaa tehdä enemmän tämän tyylisiä juttuja. :)
 
Komppaan Anttia :)
 
heha peesailen myös, todella kiva postaus! :)
 
Olipas mukavaa lukea tällainen postaus, varsinkin kun omien lakkiasjuhlien valmistelu on pahimmillaan tällähetkellä.. :D Äiti stressaa ja pikkuleivät unohtuivat uuniin liian pitkäksi aikaa.. :)

Lauantaita odotellaan kuitenkin varsin toiveikkaana! :))
 
Ensimmäisen kuvan kortit oli hauska. Ja samoilla linjoilla oon muiden kanssa, on kivaa kun kirjotat myös ruotsalaisesta kulttuurista.
 
Loistavaa ;o) Luulin että Suomessa on tämä touhu karannut käsistä mutta kyllä ruotsalaiset tekee kaiken isommin ;o)
 
Tosi kiva ja mielenkiintoinen juttu näin tämän kevään ylioppilaan näkökulmasta katsoen! =)
 
Kiitos mielenkiintoisesta merkinnästä :>
 
Anonymous: Ok! :)

Ruu: No, ihan mahtava kuulla, että juttu on kiva!

Katju: Tsemppiä lakkiaisvalmisteluihin! Meillä tosiaan koko ruljanssi on edessä ensi vuonna... :)

Heli: Koitan väsätä jotain saman tyylistä lisääkin. Ruotsalaisten ja suomalaisten tapojen erot jaksavat kiinnostaa edelleen itseänikin, vaikka täällä on tullut vietettyä jo 8 vuotta.

Mikaela: Kaikki ei tietysti juhli yhtä suureellisesti, mutta kyllähän tuo aika sirkukselta vaikuttaa. ;)

Anonymous: Onneksi olkoon lakin johdosta! :)

Ann: Oikein mukava kuulla, että juttu oli mielestäsi kiinnostava! :)
 
Olipa kiva lukea naapurimaan vastaavista touhuista, tässä samalla kun tuskailen sopivan sävyisen kynsilakan löytämistä omiin juhliini. Harmi ettei lauantaiksi enää ehdi perille, koska sun putiikissa ois täydellisiä sävyjä...
 
En nyt rupea yleistämään kaikkiin Suomen ruotsinkielisiin lukioihin, mutta hyvän ystäväni koulussa pistetään penkkaripäivänä esille vauvakuvia abeista. Ja kaikki tytöt pukeutuivat lakkiaisissa valkoisiin. - Suomenruotsalaisille on myös olemassa oma ylioppilaslakki, jonka valkoinen "kulle" on korkeampi kuin suomalaisessa versiossa.
 
Anonymous: Kyllä me pyritään toimittamaan kaikki tilaukset niin nopeasti kuin vain mahdollista, mutta nyt lauantaiksi ei taida onnistua millään ilveellä. :)

Adelheid: Tuo olikin mielenkiintoista tietoa! Ruotsalaisten ja suomenruotsalaisten perinteissä on paljon yllättäviä yhtäläisyyksiä! :)
 
oi kiitos tästä tietoiskusta.

olenkin täällä jo kummastellut, että mitä himskattia täällä jo nyt jotkut pomppivat ylioppilaslakit päässä. ja että onkos tää valkoinen nyt muka niin in, kun niitä mekkoja mainostetaan ylioppilaille tosiaan kaikissa ikkunoissa.

suomalaisilla ja ruotsalaisilla on paljon mielestäni samoja tapoja, jotka vaan on ropoteltu eri tapahtumiin.

tuon homman, että kaikki saavat lakin jo tiesinkin. yhtä vaikeaa kuin slittää, ettei näin suomessa ole on selittää että yliopisto ja ammattikorkeakoulututkinnossa on eroa. ei ei, minusta ei tule sosionomia.
 
Minäkin komppaan :). Tällaisia juttuja lisää. Ruotsalaisten ja suomalaisten eroista olisi kiva lukea enemmänkin. Melkoista hulinaa näyttää lakitus olevan Ruotsissakin, ja vielä vähän enemmän kuin Suomessa.
 
Emmi2410: Olen kanssa yrittänyt selittää joillekin yliopiston ja ammattikorkeakoulun eroja, mutta on se aika vaikeaa itsellekin. Etenkin nyt, kun eikö jotkut ammattikorkeakoulut tarjoa vielä jatkokoulutusmahdollisuuksia?

Vaeltajatar: Ruotsalaisten ja suomalaisten eroavaisuudet on kyllä kiehtova aihe. Niin lähellä, mutta niin kaukana... :)
 
Olipa todella kiva postaus! Lisää tällaista. :)

T. Liiolii
 
Liiolii: Kiva kuulla, että tykkäsit! :)
 
Katon, Goukakyu no jutsu.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?