Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Zara laatua?

Monday, June 18, 2007

Zara laatua?

Ostin jo aika aikaisin keväällä Zarasta mielestäni tosi hotit mustat kiiltonahka-platformisandaalit. Ihan tosi montaa kertaa en niitä ehtinyt käyttää, johtuen pitkään viileästä keväästä, kun yksi remmeistä napsahti poikki. Mikä suru! Suutari ei antanut paljon toivoa, kun kävin kyselemässä korjaamisesta. Kyseessä kun on tekonahka, joka lähtee helposti lohkeamaan, mikäli sitä yrittää korjata.

Kävin valittamassa Zarassa (sandaalit maksoivat kuitenkin melkein 800,- kruunua) ja sain ystävällisen mutta napakan vastauksen, että valituksia kuunnellaan vain, jos kuitti löytyy... Eikun takaisin himaan ja kuittia penkomaan. Hämmästyttävää kyllä, kuitti löytyi, ja seuraavalla kerralla Zarassa maksoivat kyselemättä koko summan tilille - vaikka yritinkin piipittää, että uudet kengät passaisi kyllä ihan yhtä hyvin...

Minttu on monesti puolustanut suurten halppisketjujen laatua - eihän ne tietenkään mitään luksus-designer-laatua ole, mutta hyvää ja kestävää käyttötavaraa. Logiikkani on se, että ketjuilla, kuten H&M, Zara, Mango etc. ei ole varaa menettää mainettaan... mutta mitenkähän tuon laita oikeasti on?

Olisi kiva kuulla kommentteja siitä, toimiiko halppisketjujen hinta/laatu -suhde, vai oliko äiti oikeassa, kun sanoi, että köyhän ei kannata ostaa halpaa?

Labels: ,


Comments:
Henkkamaukkaan oon ollut tyytyväinen. Muusta en osaa sanoa. :D
 
hennesistä en koskaan vaatteita osta, mutta zarasta välillä. Monta kertaa on tullut petyttyä laadun suhteen, vaikka tavaroilla on välillä hintaakin ihan riittävästi.
 
H&M:n laatuun olen ollut suht tyytyväinen, eli hintalaatu-suhde on kohdallaan. Zarasta olen ostanut ainoastaan t-paitoja, ja niiden laatu on aivan surkea. Heti ensimmäisessä pesussa (kyllä, pesin 30 asteessa kuten pesuohjeessa luki)saumat menivät vinoon :/ Harmittaa, että maksoin 10 t-paidasta melkein 180e, kun H&M:stä olisi ko. rahalla saanut ainakin 20 vastaavaa.
 
Suomessa kuluttajavirasto muuten ohjeistaa näin:

Virhe on kyseessä esimerkiksi silloin, kun
- tavarassa ilmenee valmistusvika
- se ei sovi käyttöön, johon se on tarkoitettu
- se ei vastaa tietoja, joita siitä on etukäteen annettu
- se kestää lyhyemmän aikaa, kuin perustellusti voi odottaa
- sille ei ole annettu riittäviä asennus- ja käyttöohjeita suomen- tai ruotsinkielellä
Jos ostetussa tuotteessa on virhe, siitä voi valittaa liikkeeseen ilman kuittiakin. Esimerkiksi pankkikorttitosite, tiliote tai liikkeen tarra tuotteen pakkauksessa ovat riittäviä todisteita ostopaikasta.

Ruotsissa on tietysti omat systeemit, mutta ainakin Suomessa kannattaa selvittää asiat vaikka sitten kuluttajaviranomaisten avulla, jos myyjä ei ole yhteistyöhaluinen.

Täytyy vielä kehua, että minulla on hyvin saman näköiset kengät äidin peruja 70-luvulta. Ovat aitoa nahkaa ja kotimaista tuotantoa. Kovasti ovat olleet käytössä ja silti vielä aivan ehjät ja siistit. Mutta äiti onkin aikoinaan noudattanut juuri tuota köyhän ei kannata ostaa halpaa -neuvoa, joten pakko on tyttärenkin uskoa siihen. :)
 
jabadaba kerkesikin ohjeistamaan Suomen kuluttajaviraston periaatteista, joten siihen en enää puutu, mutta hinta-laatu -suhteeseen kylläkin. Olen ollut Zarassa töissä (täällä Suomessa kyllä muuten vaihdettiin auliisti vialliset tuotteet, joita tuli palautukseen huonon laadun takia melko paljon) ja tästä johtuen en nykyisin rahojani juurikaan kyseiseen liikkeeseen kanna. Toki sieltä löytyy paljon kivoja vaatteita, mutta hintaan nähden laatu on ajoittain suorastaan surkea. Zaran selvästi Basic-mallistoa kalliimpi Woman-mallisto on toki aavistuksen laadukkaanpi, mutta suosittelen kyllä sielläkin kriittistä tarkastelua vaateostoksia tehdessä. Esim. kaikki trikoopaidat ovat nykyisin ehdottomalla nono-listalla. Mangon suhteen tilanne on melkolailla sama, koska kyseiset vaateketjut käyttävät käsittääkseni hyvin pitkälti samoja tehtaita.
 
Eiköhän täällä Ruotsissa päde suunnilleen samat kuluttajansuojat kuin Suomessakin. Oli mulla ajatuksenakin, että kaivan pankin tiliotteen, jos ei kuittia löydy.

Eikä nuo sandaalit mun mielestäni nyt niin edulliset ollut... Oikeastaan aika kalliit verrattuna esim. Din Skon tai muihin vastaaviin. Sikäli olisin odottanut vähän parempaa laatua.
 
Nyt kun "helmiä vai timantteja?" mainitsi noista saumoista, niin muistin sen ainoan kerran kun Zarasta ostin valkoisen hupparin. Arvaatte varmaan. Toisen hihan sauma kiertää nykyään täyden kierroksen käden ympäri. Buu :(
 
Köyhän kannattaa panostaa laatuun silloin kun ostaa perusvaatteita.

Sen sijaan jotain värikkäitä t-paitoja, shortseja tai kesähameita ostellessa on ihan juuri se sama mistä ne on ostettu, kun niitä tuskin yhtä kautta kauemmin tullaan käyttämään.

Sen sijaan vittuttaa melkoisesti, kun on uhrannut rahaa ja se uusi neuletakki on kolmen pesun jälkeen nukkaantunut tai housujen saumat kiertävät.

Eikä laatu välttämättä todellakaan ole sama kuin kallis hinta. Ennemminkin laatu on vaatteen materiaali ja ompeleen taso. Itse esimerkiksi katson erittäin erittäin tarkkaan, etten osta mitään missä on tekokuituja, sillä ne sähköistävät ja nypyttävät vaatetta ja tekevät siitä usein halvan näköisen. Lisäksi katson, etteivät langat repsota jo ostettaessa ja että saumat on ommeltu suoraan.

(ei sillä siis että virheitä sattuu kalliimmissakin vaatteissa, mutta tajuatte varmaan yleistykseni)
 
Mangon vaatteisiin olen ollut ihan tyytyväinen, mutta kurjimmat halpisostokseni olen kyllä tehnyt kenkäpuolella. Kuinka monta rakkoa vähemmällä olisin selvinnyt jos en olisi innostunut esim. Biancon tekonahkakengistä?
Ehkä kuitenkin kaikkein huonoin hinta-laatusuhde on Dayllä; vaatteet ovat kauniita, mutta hieman tyyriimpiä ja laatu on _surkea_. Pari toppiani ovat kestäneet selvästi heikommin kuin vaikkapa H&M:n perustopit.

Siltikin en osaa olla aina järkevä kuin esim nuuk vaatteita ostaessani ja tarkistaa saumoja yms, välillä vaatteet vain osaavat vietellä...
 
Halvoissa kengissä ärsyttäää usein kauheat kopisevat korkolaput, jotka joutuu heti vaihtamaan suutarilla eli hinta nousee sitten jo n.10 eurolla.

Toisaalta ostin viime vuonna laadukkaat nahkakengät: korko napsahti kokonaan poikki käveltyäni vajaat 10 metriä ulko-ovelta! (valmistusvirhe tietty) Kuittia ei ollut enää, mutta nettipankin tositteen avulla sain kengät korjattua valmistajan kustannuksella.
 
Itsekin yritän tehdä hankintoja harvemmin ja ostaa silloin jotain laadukasta ja kestävää. Aina en kyllä onnistu hillitsemään itseäni, mutta Zaraa taidan kyllä tästä lähtien vähän välttää...

Kenkien kohdalla yritän tosiaan välttää (juuri näiden sandaalieni kaltaisia...) tekonahka-muovivirityksiä ja tästäkin kokemuksesta viisastuneena pitäisi ymmärtää valita tulevaisuudessa vähän laadukkaampia jalkineita. Esim. Vagabondilla on mun mielestäni hyviä ja kestäviä nahkakenkiä ja sandaaleja, suht. kivoja malleja, muttei silti ihan tolkuttomat hinnat.
 
Noista saumojen kiertämisestä heti ekan pesun jälkeen: johtuu siitä ettei kappaleita ole leikattu lankasuoran mukaan - mm. H&M:n paidoissa ja topeissa tämä tapahtuu aina, mutta myös hieman "laadukkaammilla" valmistuttajilla.
 
Minusta H&M:n laatua parjataan toisinaan turhaan. Tietenkään moisen halpaketjun tuotteelta ei voi odottaa ikuista kestävyyttä, mutta kyllä minä ainakin omistan kyseisen firman tuotteita, jotka ovat kestäneet jo vuosikausia.

Zarasta en ole tainnut ostaa kuin kolme tuotetta koko elämäni aikana, Mangosta en yhtään. Yhtenä syynä tähän on se, etten ole koskaan asunut paikkakunnalla, jossa olisi kumpaakaan näistä liikkeistä. Toinen syy lienee tuotteiden huono laatu, joka myös näkyy päällepäin. En taatusti osta vaatetta, joka näyttää hajoavan liitoksistaan tai jonka kangas on nyppyyntynyt jo ostohetkellä. Kolmantena syynä laatuun nähden korkea hinta. Mangoon en ole kovin perehtynyt, mutta Zaran hinnat eivät usein edes ole erityisen halpoja, vaikka tuotteiden laatu on huono.

Korkea hinta ei ole laadun tae, kuten täällä on jo todettukin. Itse katson eniten materiaaleja ostaessani uusia vaatteita. Luonnonkuidut kunniaan. :)
 
mun täytyy kyllä kehua henkan ihan niitä perus trikoo paitoja ne on mulla ainakin kestäny ihan älyttömän hyvin menemättä miksikään vaikka pesty on monta monta kertaa...
MUTTA sitten tohon Zaraan oon ite kanssa välttely linjalla siihen putiikkiin, ostin sieltä kahet perus leggingsit hintaa 15e kappale (mietin jo siinä vaiheessa että henkasta saisin varmasti 10e mutta päätin ostaa nämä värivalinnan vuoksi) heti kotona huomasin että toisissa oli reikä haaroissa oli ommeltu liian läheltä reunaa silti en kuunnellut sisälläni olevia varoituksia ja päätin pukea toiset niistä seuraavana päivänä ja jo pukiessa niitä päälle meni sormi läpi ulkosivu saumasta!! siis aivan surkeata joten nyt välttelen täysin sitä kauppaa...
 
Minä en osta mitään Zarasta, H&M:sta, Mangosta, Lindexistä, enkä KappAhlista. Mielestäni on älytöntä maksaa 20€ paidasta, joka ei kestä. Mieluummin ostan yhden 100€ paidan, kuin 5 20€. Merkki ei sinänsä ole laadun tae, sen on saanut myös huomata. Boikotoin myös toisesta syystä em. ketjuja; heidän kokonsa! Apua! Zaran XL kiristää, jos ei muualta, niin hihoista. Mainittakoon, etten ole edes ylipainoinen. Ja ne lahkeiden pituudet...Hmm...mistä saisin puuttuvat 25cm jalkoihini lisää? Ärsyttää aina katkoa housut! Siksi taas säästänkin muutaman kuukauden ja ostan housut esim. Mulberrylta, jossa ne käännetään oikean pituisiksi ja laatu on hyvää, oikeastaan nyt taas parantunut viime aikoina. Minulla on ehkä suhteessa vähän vaatteita, mutta ne on tarkoin valittuja ja helppo yhdistellä. Ostan vaatteita myös käytettyinä, siis lähinnä kavereilta, mutta nekin on vain laadukkaita, eihän ne muuten kestäisikään.
 
Ostan Henkasta, Zarasta ja Mangosta vain, jos olen tehnyt perustarkistuksen:
- Mitä kangasta käytetty?
- Onko saumat ommeltu siististi?
- Onko langat (varsinkin nappien) päätelty huolellisesti?
- Mitä pesuohjelappu sanoo?

Välillä olen ko. kaupoista tehnyt onnistuneita hankintoja, mutta KENKIÄ en enää ikinä osta vaateliikkeestä. Laatu vaatekaupoissa on hirveätä huttua. Mutta esim. Zaran takkeihin olen ollut tosi tyytyväinen (mitä nyt nappien kiinnityksiä on pitänyt vähän vahvistella). Mitä yksinkertaisempi tuote, sitä vähemmän vikoja voi ilmaantua :)
 
Zaran vaatteilla on tosiaan huono laatu. Voisi melkein sanoa, että hennesiltäkin saa laadukkaampia vaatteita, kuin zarasta ja hintaeroa on kuitenkin aika paljon noiden liikkeiden välillä.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?