Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Steariinitahra

Friday, May 11, 2007

Steariinitahra

Perjantain tahranpoistovinkki on ”yleisön pyynnöstä” steariinitahra. Samoja toimenpiteitä voi käyttää myös tervasoihdusta tulleisiin tahroihin, vaikka tervasoihdun palava aine onkin astetta hankalampaa poistaa kuin tavallinen kynttilän steariini.

Tutustu ensin tahranpoiston perusteisiin.

Steariinitahran kohdalla ei puhdistamisen kanssa ole kiire, päinvastoin – tahra on helpompi puhdistaa, mikäli steariini saa ensin jäähtyä ja kovettua. Tarkista hoito-ohjeesta erityisesti, missä lämpötilassa tekstiiliä saa silittää.

Varusteiksi tarvitaan silitysrauta ja talouspaperia tai jotain muuta imukykyistä paperia. Talouspaperin pitäisi olla värjäämätöntä eli valkoista tai valkaisematonta vaaleaa (siis tarkoitan, että se ei saisi olla värillistä tai kuviollista, ettei paperista lähde tekstiiliin väriä)...

Lohkaise ensin pois niin paljon steariinista kuin väkivaltaa käyttämättä on mahdollista. Kestäviä materiaaleja (esim. puuvillapöytäliina) voi yrittää vähän varovaisesti raaputtaakin, jos steariinia on tosi paljon. Herkkiä materiaaleja, villakangasta tms. ei kannata alkaa raaputella.

Laita pari-kolme kerrosta talouspaperia tekstiilin molemmille puolille tahran kohdalle ja silitä kangasta nurjalta puolelta/eri puolelta missä tahra on. Ideana on, että steariini sulaa ja imeytyy talouspaperiin. Jos steariinia on paljon kannattaa välillä vaihtaa puhdas paperi ainakin tahran alapuolelle.

Steariini sulaa varsin alhaisissa lämpötiloissa, joten melkein uskallan suositella niksiä myös sellaisille tekstiileille, joissa hoito-ohje kieltää silityksen. Vielä kun itse silitys tapahtuu paperin läpi, ei mitään suurta vahingoittumisen vaaraa ainakaan tavallisimpien materiaalien kanssa pitäisi olla...

Kun tahrasta ei enää lähde mitään jälkeä talouspaperiin silittämällä, on usein jäljellä vielä öljyinen läikkä. Tuon tahran saa parhaiten pois käsitiskiaineella ja lämpimällä vedellä.

Tämän vinkin myötä rakkaat terkut Luxembourgiin ja kiitokset postista, jonka sain tänään!

Kuvat: pentik, microsoft

Labels:


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?