Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Shoppailutrendejä

Wednesday, May 27, 2009

Shoppailutrendejä

Olin tänään kuuntelemassa mielenkiintoista luentoa tulevaisuuden shoppailutrendeistä. Luennolla puhui Torbjörn Nordqvist vähittäiskaupan brändin hallintaan erikoistuneesta BAS Brad Identity -yrityksestä. Edes taloudellisen taantuman aikana kulutus ei lopu, mutta selkeitä muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä on kuulemma havaittavissa. Ostosten toivotaan antavan statusta kuten ennenkin, mutta hiukan eri tavalla. Vahvimmat trendit Torbjörn Nordqvistin mukaan ovat eettinen status, kestävä suunnittelu, uudenlainen kierrätys, minimalistinen luksus, karheus ja tarinat tuotteen takana.

Eettinen status

Laadukasta designia ja korkea muotoilun taso yhdistyvät kierrätysmateriaaleista valmistettuihin tuotteisiin tai luksus-ekologiaan. Tärkeää näyttää omalle viiteryhmälle, että on valmis satsaamaan paljonkin rahaa hankkiakseen eettisesti hyväksyttäviä tuotteita.

Kestävä suunnittelu
Ajatonta suunnittelua, muotia, joka elää yli useamman sesongin. Perusajatuksena, että hankitaan vähemmän, mutta laadukkaampaa ja vältellään runsasta kuluttamista. Edellisten sesonkien vaatteiden käyttäminen uudella tavalla muuttuu arvoksi sinänsä.

Uudenlainen kierrätys

2nd hand tuotteista valmistetaan uusia uniikkeja tuotteita tai tehdään kuten esimerkiksi Acne, joka muokkaa vanhoja mallistojaan uudelleen uniikeiksi yksittäiskappaleiksi.

Minimalistinen luksus
Isot valmistajan logot ovat pannassa samoin pröystäilevät, helposti tunnistettavat yksityiskohdat. Minimalistisuus ja laatu ovat tärkeämpiä.

Karheus
Karkeita ja yllättäviä materiaalivalintoja, joiden avulla saadaan kuitenkin aikaan vaikutelma ylellisyydestä. Viimeistelemättömiä pintoja ja esim. sisustuksessa betonia, alumiinia ja paljasta tiiliseinää.

Tarinat tuotteen takana
Tärkeää, että työn jälki näkyy ja käsityöläisyyttä arvostetaan. Kunnon tarina antaa tuotteelle enemmän hohdetta kuin esim. se, että joku julkkis omistaa saman tavaran.

Labels: , ,


Comments:
Näin on. Samaa kirjoittaa Financial Timeskin kulutustottumustrendeistä. Meillä Suomessa Hanna Sarén on ottanut bisnesideakseen vanhojen vaatteiden työstämisen. Hän laittaa uuteen uskoon omia vanhoja mallistojaan ja jos oikein ymmärsin myös asiakkaiden omia vanhoja vaatteita (ilmeisesti ne täytyy olla Hanna Sarénin aikaisempia luomuksia.
 
Joo-o. Mutta mulle on alkanut tulla näitä trendikäs ekologia -esitelmöintiä kuunnellessa ja lukiessa entisä enemmän flashbackeja 90-luvun alkuun, kun 80-luvusta puhdistuduttiin (muotilehdet olivat valkoista täynnä ja kaikki joogas, muistelkaa AbFabin ekoja jaksoja, miten kaikkea myydään leimalla "kind to trees", jne jne) - siis jopa ajalle ennen Lamaa. Ja toisaalta n. 10 vuoden taakse: Samaa "lähi on luksusta", (jonkun) itsetekemä kierrätysmatskusta vielä hotimpaa -ajatusta toistetaan ehdottomana trendioppina säännöllisin välein - mihin helvettiin se sit aina välillä unohdetaan ja katoaa, ja kulutushysteria ottaa aina vaan isompia kierroksia, vaikka varaa ei todellakaan ole vuosikymmeniin ollut?

Uskon PYSYVÄÄN muutokseen jengin kulutuskäyttäytymisessä vasta kun näen, enkä valitettavasti pidätä henkeä.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?