Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Italian Style - Jonia 17 v.

Monday, May 25, 2009

Italian Style - Jonia 17 v.

Pääsiäisreissulla Italiassa ehdin havaita selvästi, että sikäläinen tyyli poikkeaa linjoiltaan ja yksityiskohdiltaan suomalaisesta ja ruotsalaisesta, vaikka pukeutumispalapelin perusosat ovatkin sitä samaa eli farkkuja, jakkuja, t-paitoja jne. Erojen osoittaminen sormella on silti hankalaa, koska kyseessä on enemmänkin asenne pukeutumiseen kuin totaalisesti erilainen tyylimaailma. Stereotypiat eri kultturien välisistä tyylieroista perustuvat johonkin, vaikka kultalameeseen pukeutuneita yliseksikkäitä italialaisdonnia ei kyllä kohdalleni osunut ainoatakaan.

Päätin tutkailla asiaa hiukan tarkemmin ja haastatella paria paikallista muodista kiinnostunutta nuorta neitoa ja antaa heidän kertoa mielipiteensä. Ensimmäisenä vuorossa 17 vuotiaan Jonian ajatuksia.

Jonia on puoliksi suomalainen ja puoliksi italialainen. Monet reissut vanhaan kotikaupunkiin Tampereelle ovat vakuuttaneet, että Reggion nuoret arvostavat pukeutumisessa enemmän yksityiskohtia ja koristeellisuutta, kun taas Suomessa pukeudutaan pelkistetymmin. Rokkityyliä ei tytöillä Italiassa juuri näy - ainakaan kokonaisena outfitina - vaikka joitakin rouheampia yksityiskohtia, kuten rannekoruja, bootsit tai nahkatakki saattaakin olla käytössä.
Omaa tyyliänsä Jonia kuvailee tyttömäiseksi farkkutyyliksi. Farkut ja t-paita yhdistelmä pehmentyy helmenvalkoisten ballerinojen ja suloisesti leikatun jakun avulla juuri sopivasti. Hiukset ovat aina huolellisesti laitetut ja muutenkin kokonaisuus laukkua, kenkiä ja koruja myöten mietitty.
Italialaisille ovat Jonian mukaan kalliit merkkivaatteet ja asusteet tärkeämpiä kuin suomalaisille. Tosin Gina Tricot ja H&M, joita kumpaakaan ei löydy Reggiosta, ovat ihan suosikkeja juuri siksi, että "kaikilla" ei ole mahdollisuutta käydä niissä shoppailemassa.
Italialainen high end farkkumerkki Liu Jo on Jonian suuri suosikki - ja kuulemma juuri se vaatemerkki, jota monet hänen ystävänsäkin himoavat.
Merkkiasusteita näkyi Reggiossa jo ihan pienilläkin tytöillä ja pojilla. Jonia kertoo, että monet toivovat esimerkiksi kalliin vyön tai aurinkolasit synttärilahjaksi ja sitten koko kaveriporukka yhdessä kerää rahaa ja ostaa toivotun lahjan. Toisaalta ihan mainio tapa saada juuri sellainen lahja, minkä haluaa, mutta toisaalta kyllä tuntuu, että hurjat ovat paineet saada statussymboleita, kun tuollainen käytäntö on muuttunut ihan normiksi.

Onko sinulla kokemuksia eri kulttuurien välisistä pukeutumiseroista?
Ovatko tyylistereotypiat ihan huuhaata vai voiko eri maissa mielestäsi olla yhtenäisesti tunnistettavia piirteitä pukeutumisessa, jotka eroavat esim. täkäläisestä tyylistä?

Labels: ,


Comments:
On ihan ehdottomasti. Esim. Unkarissa pukeuduttiin paljon naisellisemmin kuin Suomessa. Siellä en koko Budapestissä viettämänäni aikana nähnyt yhtään naista ilman meikkiä tai sotkuisin hiuksin! Edes hostperheen kotiäiti ei näyttäytynyt perheelleen ilman meikkiä. Naisellisuutta korostettiin muutenkin vaatteissa kamalasti, eikä yksikään näkemäni tyttö kulkenut poikamaisissa vaatteissa missään.
 
Heti ensimmäisenä, kun viime syksynä muutin brittehin, tajusin, että suurin osa ei tunne sanontaa less is more:D Ite kun aina kotoa lähtiessä otan yhden asusteen pois, niin britti-tytöt lisäävät yleensä kaksi! Muutenkin monissa design-tehtävissä oon ite huomannu suunnittelevani yksinkertaisia juttuja sillä kuuluisalla twistillä ja luokkakaverit käyttävät väriä ja kuosia toisen perään. Ihan ekana oli lähinnä järkyttynyt, että mitä sekametelisoppaa, mutta viimestään kevätlukukaudella tajusin, että kavereitten erilaisista tyyleistä voikin ammentaa niin järjettömän paljon inspiraatiota, vaikka edelleen otan "ylimääräset" korvikset pois korvista ennen ulos lähtöä:D
 
asun espanjassa ja täällä korkokengät kuuluvat jokanaisen varusteisiin pikkutytöstä isomummuun. ja tietenkin mitä korkeammat sitä paremmat!
perinteistä naisellisuutta korostetaan täällä kovasti meikeillä ja hulmuavilla helmoilla,
edelleen siitä pikkutytöstä aina isomummuun.
tyyli on ehkä pidemmälle harkittu; kaikki vaatteet sopivat sävyltään yhteen, mutta suomalaisten pukeutuminen on mielestäni mielikuvituksellisempaa.
 
MITÄ, eksyin profiiliisi ja olet muka 43 v? Olisin sanonut jotain 35... Olen nyt tosi järkyttynyt. Oot mielettömän nätti! :D
 
tosi mielenkiintonen postausaihe. ehdottomasti näkyy pukeutumiserot, luulenpa että jopa ruotsin ja suomen välillä. mistä oiskin kiva lukea sun kirjottamana.
 
Olen miettin yt paljon, mistä johtuu että italiailaiset on aina niin tyylikkään näköisiä ja yksi syy on ainakin se, että heidän käyttämänsä kankaat laskeutuvat kauniisti. Syynä lienee egyptiläinen laatu villassa ja puuvillassa, jota on vasta nyt alettu saada suomeenkin. Toinen syy on mielestäni värien taju, toisaalta värit näyttävät aivan erilaisilta välimeren auringossa kuin pohjolassa.
Mutta on suomalaisilla ja ruotsalaisillakin eronsa. Ruotsalaisilla on aina tyylikkäät, rennot hiukset. Ja he pukeutuvat muodikkaammin kuin suomalaiset, mitä kaulaa on kyllä otettu paljon kiinni.

UU
 
Itsellänikin on italialaisia kavereita ja merkkituotteet tuntuvat tosiaan olevan suorastaan pakollisia. Ja tuttu on myös juuri tuo Liu Jo-merkki :D
 
Ava: Naisellisuutta tuntuivat italialaisetkin naiset arvostavan. Nekin, jotka pukeutuivat farkkuihin ja muuten vähän vähemmän perinaisellisiin asuihin.

Suhkur: :D Voin todella nähdä ilmiselvänä edessäni tuon eron: less is more/more is more!!

Mariasantisima: Olen samaa mieltä, että suomalaiset (nuoret) pukeutuvat kivasti ja mielikuvitusrikkaasti. Tosin jotain kummaa tapahtuu monille siinä 25-vuotiaana ja yhtäkkiä tätiintyminen ja "järkevien" vaatteiden käyttö alkaa yleistyä...

Anonymous: Hih! Voi kiitti!! Livenä olen kyllä ihan ikäiseni näköinen... :)

Anonymous: Jonkin verran olen siitä joskus kirjoittanutkin, mutta kieltämättä erittäin kiinnostava aihe!

UU: Kyllähän se näkyy, jos pukeutumisessa arvostetaan hyviä materiaaleja ja laadukasta työn jälkeä. Ja että kokonaisuuteen kiinnitetään huomiota. Farkut+hupparityyli on ehkä käytännöllinen ja rento, mutta yli päiväkoti-ikäisillä aika mielikuvitukseton ja epänaisellinen valinta.

Anonymous: Liu Jo vaikutti olevan todella "suuri" Italiassa. Paljon mainoksia Italian Voguessa etc. ja tyylikkäät putiikit.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?