Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Turkis, tekoturkis, pyhä vai tekopyhä...

Tuesday, October 28, 2008

Turkis, tekoturkis, pyhä vai tekopyhä...

Haluaisin turkin. Haluaisin oikein tosi paljon itseasiassa. Tietenkin haluaisin, koska se on nyt kovasti muotia ja varsinkin Tukholmassa kuuluu villiintyä, jos kerran on joku villitys käynnissä. Oikeastaan on ihan sama onko se muotia vai ei, haluan turkin silti. Ehkä olen tullut siihen ikään. Ha ha.
Ihan täysin pakko sen haluamani karvajutskan ei tarvitse olla kokonainen turkki. Liivi tai ältsimakee kaulushommeli kävisivät kyllä myös. Eikä sen ihan oikeesti oikeesti tarvitse edes olla aitoa karvaa. Nailonkarva käy yhtä hyvin. Kaapissani on muitakin nailontakkeja. Vaikka kyllä aito karva on paljon pehmeämpää.

On vain yksi pikku ongelma. En tosiaankaan haluaisi ajatella, että mikään suloinen kettuvauva on päässyt hengestään kenenkään koreilunhalun takia. Tai edes vähän vähemmän suloinen joku pitkäkarvainen rotta. Mutta sitten toisaalta tiedän kyllä ihan mainiosti, että kenkäni, bolognese-kastikkeeni sekä upean pehmeä ja minulle hyvin raksu nahkatakkini ovat peräisin jostakin kosteasilmäisestä mullikasta.
Sitten on vielä se ekologinen puoli. Olisiko secondhand-turkki kuitenkin maailmankaikkeuden kiertokulun kannalta paras ratkaisu? Säästyttäisiin valmistamasta uutta, maatumattomat nailonit eivät lisääntyisi kasvattamaan roskavuoria ja lihansyöjä saisi koreilla karvoissa.

En kyllä yhtään tiedä. Ehkä vain hengitän rauhallisesti sisään ja ulos ja odotan seuraavan villityksen saapumista.

Ajatuksia herättäviä postauksia samasta aiheesta (kannattaa lukea myös kaikki kommentit!!):
Sallan Turkistrendi
Pinjan Turkisvihaaja?

Labels: , ,


Comments:
Mulle tulee turkiksista aina mummini mieleen... Hän käytti paljon turkkeja. Ja kun hän kuoli, sain sitten itselleni mustanruskean pitkän feikkiminkkiturkin. Käytin sitä kerran joulukirkkoon mennessämme... Ehkä kaivan sen joskus esiin, kunhan on tarpeeks mummomainen olo. :D
Itse en vastusta aitoja turkkeja. Mielestäni se on ihan perinteisesti ok, että ihminen lämmittää itseään eläimen turkilla. Käytänhän nahkaakin.
 
Mä olen lykännyt oman turkikseni ostamista juuri noista edellämainitsemistasi syistä. Luulen kuitenkin, että sitten kun se oikea tulee vastaan, ostan sen. Oli se sitten aito tai ei.
 
kaksi viikkoa sitten vietin tukholmassa kolme päivää ja turkkeja näin vain muutamilla nuorilla ja vanhemmilla :D ja se yksi oli minä, löysin nimittäin kirpputorilta ihanan bolero mallisen tekoturkin :)
 
Mäkin olen tota turkisjuttua pohdiskellut. Päällimmäinen ajatus on, etten aitoa turkkia halua päälleni laittaa, koska turkiseläimiä kasvatetaan vain sen turkin takia, eli eläimet ihan puhtaasti vain kärsii ihmisen turhamaisuuden takia. Nahkavaatteet on mielestäni ihan eri juttu koska ne eläimet on todennäköisesti kuitenkin syöty. Onhan se parempi, että ne käytetään kokonaan hyödyksi kun kuitenkin ovat päässeet hengestään.2hand turkki menisi ajatuksena, mutta käytänössä ajatus vähän kuhistuttaa... Terv. kasvissyöjä jonka ostoslistalla on tekoturkki :>>
 
Turkikset ovat IHANIA. Haluan kanssa semmoisen, mutta aivan ehdottomasti _TEKO_turkiksen! Hirvittää ajatuskin kuolleesta ketusta roikkumassa kaulassani.
 
Micci: No just tuota mietin itsekin... Siis että kun syön lihaa ja käytän nahkavaatteita, tuntuu jotenkin tekopyhältä vastustaa turkkeja.

Shandi: Luulenpa, että kallistun samaan päätökseen. Aito uusi ei tule kysymykseen ihan taloudellisista syistä, mutta 2nd hand tai tekoturkis käy, kunhan vain on "se oikea".

Laura: Lucky you!! :)

Annab: Tuotakin olen miettinyt - eli, että käyttäisin vain niiden eläimien nahkoja, joita syön... Siinä mielessä lammasturkki olisi tosi passeli.
 
Anna: No en minäkään kyllä kettua... :)
 
Mulle kävi ihan hirvee juttu Uudessa Seelannissa, vieläkin menee pala kurkkuun kun muistan asian.
Ostin lyhyehkön kikkarakarvaisen mokkapintaisen turkin. Yhdessä kaupassa sitten ihmettelin pieniä nahkoja joissa oli samaa kikkaraa karvaa ja myyjä sanoi, että ne on karitsojen nahkoja..........

Kauhutarina tosielämästä!

Never ever yhtään turkkia mulle!
 
Anonymous: Mä kyllä ymmärrän tuon... Mutta sitten toisaalta, jos syö lihaa niin on kyllä pikkuisen tekopyhää mun mielestäni sääliä pikkuisia söpöjä kilejä, mutta isot röhnöt lampaat käyvät hyvin saappaiksi. Siis tarkoitan, että jos jotakuta on sääli, niin eikö sen pitäisi päteä siitä huolimatta onko kohde söpö vai ei?
 
http://www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp

ostakaa te vaan turkiksia, joo -.-
 
suomessa tarhaolot ovat aivan eriplaneetalta kuin kiinassa. eli jos ostat kotimaisen turkin sitä ei ole tuotettu niin kuin petan propagandavideoilla!

mielestäni on niin, että jos syö lihaa voi myös pukeutua turkiksiin, sillä kummatkin ovat loppupeleissä turhamaisuutta, sillä ihminen pärjää mainiosti ilman kumpaakaan.

itse syön lihaa ja pidän myös turkiksia :)

ps. eikä mikään ole hienomman tuntuista kuin jälleen talven tullessa pukeutua pehmeään minkkiturkkiin


- nti.-85
 
Tämä viesti on tarkoitettu erityisesti sinulle, joka kirjoitat "Suomessa tarhaolot ovat aivan eri planeetalta kuin Kiinassa..."
"Petan propagandavideot"? Luulenpa, että olet luultavasti vähintään turkistarhausta harjoittavasta suvusta vesonut. Suomalaiset turkistarhaajat tykkäävät puolustaa alaansa sanomalla esimerkiksi, että se on 'elinkeino', siis ihan perinteinen ammatti, tyyliin "duunareitahan tässä ollaan". Niin no, onhan crackinmyynti ja orjakauppakin monen ihmisen elinkeino, mutta se ei tee asiasta yhtään sen eettisempää tai edes laillista. Tulisikin muistaa, että Suomessa eläinrääkkäys on lailla kiellettyä, mutta tarhaajat saavat rääkätä ihan luvan kanssa.
Turkistarhaus on juuri niin julmaa kuin Peta tai Animalia etc.on tiedottanut. Turkiseläimet ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti sairaita. Vuosikymmenien sukurutsaus ja väärissä oloissa kasvattaminen on todellakin tehnyt tehtävänsä. Ja kuten Kiinassakin, eläin ei välttämättä ole nylkemishetkellä kuollut, vaan tajuton...Näitä sattuu, niin kuin tekevälle on tapana. Tämän päivän turkistarhaus-bisnes on myös oivaltanut, että heidän tuotettaan voi myydä "ympäristöystävällisenä" ja "luonnollisena" vaihtoehtona. Älkää missään nimessä uskoko tätä väitettä! On tutkittu , että turkistarhaus tuottaa suunnattomat määrät päästöjä muun muassa tarhaeläinten ulosteen muodossa, että se siitä ekologisuudesta... Tekoturkis on sekä eettisesti että ekologisesti parempi vaihtoehto. Muotia on hauska seurata mutta kannattaa kysyä itseltään, onkohan jossain tietyssä villityksessä mitään järkeä. Varsinkin, kun siinä on kyse miljardibisneksestä, välinpitämättömyydestä ja puhtaasta julmuudesta.
 
Pitipä muuten tuohon edelliseen vielä lisätä, että aika monilla tälle blogille mielipiteensä kirjoittaneilla on väärää tietoa muun muassa turkiksen maatumista. Aito turkis ei maadu, sillä turkikset käsitellään hyvin voimakkailla säilöntä- ja värjäyskemikaaleilla!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?