Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Muotisuunnittelijana Tukholmassa

Thursday, April 24, 2008

Muotisuunnittelijana Tukholmassa

Taideteollisessa korkeakoulussa muotisuunnittelua opiskeleva Anna sai unelmiensa harjoittelupaikan viime kesänä, kun Tiger of Sweden vastasi myöntävästi hakemukseen. Harjoittelujakson päättyessä Annalle tarjottiin töitä suunnitteluassistenttina ja Taikiin työn alla oleva gradu sai jäädä odottamaan. Toimenkuvaan kuuluu tehtäviä sekä Tigerin farkkulinjan että naisten malliston kanssa.

Minttu haastateli Annaa herkullisen quinoa-salaatin nauttimisen lomassa.

Mikä on ollut kaikkein hauskinta/kurjinta työssäsi?

Hauskinta on työskennellä hienojen tuotteiden kanssa, ja parhaassa tapauksessa myös luoda niitä! Myöskin kokeneiden ja lahjakkaiden suunnittelijoiden kanssa työskentely on innnostavaa, opettavaa ja kiinnostavaa. Tigerin pääsuunnittelijat ovat kuitenkin Ruotsin huippuja! Myöskin trendien kanssa työskentely on hauskaa. Kurjinta, hmm, ei oikeastaan mikään muu kuin se että assistentit eivät pääse mukaan inspiraatiomatkoille!

Ennen Tigerille tuloaan Anna on ehtinyt tehdä jo monia eri asioita. Yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan hän pitää Taikissa suorittamaansa kandin tutkintoa. Tutkinto on tärkeä varsinkin työn saannin kannalta. Opiskelujen alkuaikoina Anna teki kaikkea alaan liittyvää. Hän oli mm. aina kun mahdollista pukijana näytöksissä, avustajana kuvauksissa ja teki oikeastaan ihan mitä vaan, mistä oppi jotain alasta. Myös kaikki omat näytökset ja näyttelyprojektit kuuluvat asiaan opiskeluaikana. Anna on myös ollut harjoittelijana Pariisilaisessa suunnittelutoimistossa puoli vuotta ja hän on ehtinyt opiskella Kauppakorkeassakin sivuainetta. Suomessa hän teki ennen Tukholmaan muuttoa töitä freelancer-suunnittelijana ja pyöritti pientä omaa mallistoa suunnittelija ystävänsä kanssa (Zukale&Huoviala). Uraan mahtuu toki myös perinteisiä kahvila- ja kauppa-apulaisen töitä.

Mitä neuvoja antaisit muotisuunnittelijan urasta haaveilevalle?

Ala on vaikea ja kilpailu kovaa, mutta työ parhaassa tapauksessa palkitsevaa ja siinä saa toteuttaa itseään! Työ on kuitenkin nopeatempoista, ja rankkaa, ja hirveästi pitää tehdä töitä, että pääsee eteenpäin. Mutta en minä nyt halunnut pelotella! Pitää hankkia koulutus ja työkokemusta, aluksi vaikka harjoitteluista. Esimerkiksi Taik ja Lahden muotoiluinstituutti ovat hyviä Suomessa, mutta toki muistakin kouluista on tullut menestyviä suunnittelijoita. Ja kaikista tärkeintä: pitää kehittää omaa luovuuttaan ja silmäänsä. Kannattaa myös hankkia taidekoulutusta, jotta osaa esitellä ideansa. Kiinnostus muotiin on tietenkin tärkeää, mutta sen lisäksi pitää tutustua kulttuuriin, designiin ja taiteeseen laaja-alaisesti, jotta pystyy olemaan pari askelta edellä trendeissä. Ja nykyään varsinainen työ tehdään tietokoneella, joten kannattaa tutustua niihin hyvissä ajoin! Ja pitäisi olla valmis myös muuttamaan ulkomaille ;)
Tukholmaan muuttoa suunnittelevalle Anna vinkkaa, että Ruotsin pääkaupungissa on enemmän suurkaukungin tuntua kuin Helsingissä, mutta erot eivät kuitenkaan ole niin hirvittävän suuria. Asunnon hankkiminen on kuitenkin työlästä. Tukholma on mukava kaupunki, ja muotialalla mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin Helsingissä! Vielä lopuksi Anna muistuttaa, että ruotsin kieltä kannattaa harjoitella etukäteen.

Labels: ,


Comments:
Hmm, tämä on inspiroivaa. Itse haen Taikkiin (taide)lukion jälkeen, ja on mukavaa nähdä miten koulun kasvatit myös menestyvät. Ja ihan kuten mainittukkin, nimekäs koulu ei ole ainoa tie menestykseen - suomen kuumin indienimi Antti Asplund keskeytti opintonsa jossain EVTEK-muotoiluinstituuttiwhateverissä ja nyt menee enemmän kuin hyvin. Ei sitä voi ikinä tietää...
 
Hui kun tuo salaatti näyttää järkyttävän hyvältä! Tässähän tulee ihan vesi kielelle...
Todella mielenkiintoinen tuo pikku haastattelu, vaikka en itse kyllä muotisuunnittelijaksi tähtää. Muotialalle kuitenkin :)
 
Indie: Kuva, jos tykkäsit jutusta! Vaikuttaa tosiaan siltä, että menestymiseen tarvitaan peruskoulutusta, kovaa työtä, näkemystä ja varmasti vähäsen tuuriakin..

S: Voin kertoa, että salaatti oli ihan mahottoman herkullista - samoin lounaspaikassa itse leivottu leipä.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?