Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Lycran hoito

Sunday, July 08, 2007

Lycran hoito

Lycran hoidosta on olemassa monenmoista uskomusta ja urbaania legendaa. Niinkuin esimerkiksi, että huuhteluaine veltostuttaisi kuidun elastaanisuuden. Niin, oikeastaanhan pitäisi siis puhua elastaanista tai spandexista, kuten Pohjois-Amerikassa, mutta Invistan (aikaisemmin DuPont) suureksi harmiksi Lycra on vakiintunut elastaanin yleisnimeksi ja siksi tässäkin jutussa puhutaan lycrasta. Pienellä ällällä.

Lycra on siis tuo ihastuttavan joustava kuitu, joka jo pieninä määrinä tekee joustamattomista tekstiileistä mukavia käyttää. Niinkin pieni määrä kuin 2% lycraa muuttaa vaatteen ominaisuuksia hurjasti. Lycra joustaa jopa 500% ja palautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Lisäksi kuitu ei ole millääsäkään hajusteista, hikoilusta tai ihovoiteiden vaikutuksesta.

Lycrakuidun perusväri on haalea harmaa. Monien alusvaatteiden ja paljon lycraa sisältävien valkoisten tekstiilien harmaantuminen johtuu osaltaan siitä, että valkoiseksi värjätty lycrakuitu ”haalistuu” eli muuttuu perusvärikseen harmaaksi – tästä syystä useimmat valkaisuyritykset ovat tuomittuja epäonnistumaan. Pesukonepesu kuluttaa tekstiilejä hyvin paljon, joten etenkin tyyriimpien alusvaatteiden käsinpesu on suositeltavaa.


Kuumuus on lycran vihollinen nro 1! Pesu liian kuumassa ja etenkin silitys liian kuumalla silitysraudalla pätkii takuuvarmasti kuidut. Kannattaa siis olla varovainen, kun silittää ja noudattaa ehdottomasti hoito-ohjelapussa annettuja pesu- ja silityslämpötiloja.

Uikkarien huuhtelu uimahallikäynnin ja oikeastaan jokaisen käyttökerran jälkeen – samoin kuin urheiluvaatteiden huuhtelu treenin jälkeen, ovat hyviä ja käyttökelpoisia neuvoja, joiden avulla lycratekstiilien elinikää voi pidentää. Ainakin mikäli näin vältetään vaatteiden turha pyöritys pesukoneessa!

Auringon valo valitettavasti hapertaa lycrakuituja, joten hyvälläkään hoidolla uikkarit eivät kestä montaa biitsikesää. Auringonvalon vaikutus kannattaa kuitenkin muistaa ja esim. välttää lycravaatteiden kuivaamista suorassa auringon paisteessa.

Kuvat: American Apparel

Labels:


Comments:
Wau, kiitos tästä entrystä ! Opin pitämään parempaa huolta vaatteistani sekä ymmärsin miksi alusvaatteet harmaantuu:)
 
Mulle jäi vähän epäselväksi, että pilaako se huuhteluaine sen elastaanisuuden? Äiti on tätä aina tolkuttanut, mutta haluaisin käyttää huuhteluainetta, jotta vaatteet tuoksuisi paremmalle:) Eli voinko nyt siis huoletta alkaa käyttämään huuhteluainetta?:)
 
Lees: No tosi hyvä, jos oli hyödyllinen!

Anonymous: Sori, jos olin epäselvä! Juu siis huuhteluaine on ihan ok lycralle - eli mitään haittaa sen käytöstä ei ole. Sen sijaan huuhteluainetta ei tulisi käyttää gore-texille ja "teknisille" urheilumateriaaleille kuten DriFit yms, koska huuhteluaine muuttaa kuidun pintajännitystä ja tästä syystä kosteuden (hien) kuljetusominaisuudet kärsivät.
 
Hmm mistä se huuhteluainemyytti sitten mahtaa olla peräisin..? Minäkin oon tosiaan siinä uskossa ollut ettei sitä kannattais käyttää, koulussakin siitä on mielestäni vaahdottu..
 
Desthea: Huuhteluaine jää vaatteeseen viimeisessä huuhtelussa niinkuin varmaan tiedätkin. :) Periaatteessa huuhteluaineen voidaan ajatella jäävän elastaanikuidun mikroskooppisiin pikku mutkiin ja näin ajan kanssa haurastuttavan koko kuidun. Kuitenkaan tällä ei ole kemiallisia perusteita sillä huuhteluaine ei "jää" kuidun poimuhin vaan peseytyy pois joka pesussa.

Voi olla, että jotkut edellisten sukupolvien lycrat eivät kestäneen huuhteluaineita, niinkuin eivät esimerkiksi klooria tai kosmeettisia kemikaaleja, mutta nykyiset kuidut kestävät kyllä hyvin. Huuhteluaine myös "hoitaa" luonnonkuituja vähän samaan tapaan kuin hiustenhoitoaine hiuksia - eli koska lycra usein on yhdistetty juuri luonnonkuituun parantaa huuhteluaineen käyttö kokonaisuudessaan tekstiilin ulkonäköä pesujen yhteydessä. Huuhteluaine siis "silittää" kuidun pinnan ja tekstiili näyttää vähemmän kuluneelta.

Kuten postauksessa kirjoitinkin, kuumuus on oikeastaan ainoa asia, mitä lycra ei kestä - eikä tähän ole tullut juuri muutosta tuotekehityksestä huolimatta. Kannattaa siis välttää pesua liian kuumalla pesuohjelmalla (mikä on helposti pikkuisen ongelmallista, koska puuvilla taas ei puhdistu kovin alhaisissa lämpötiloissa), välttää silittämistä ylipäätään ja olla todella varovainen lycravaatteiden kuivaamisessa kuivausrummussa, auringonpaisteessa tai patterilla.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?