Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Australia

Sunday, December 28, 2008

Australia

Tsekkasimme eilen miähen kanssa lähes kolme tuntia kestävän spektaakkeli-leffan Australia. Elokuvan tuotanto on yksi Australian historian kalleimmista ja sen kyllä huomaa. Elokuvan ohjaaja Baz Luhrmann ei ole säästellyt sen paremmin pyro-efekteissä kuin eeppisissä maisemakuvauksissakaan.
Juoneltaan Australia on vähän sitä sun tätä. Rakkauselokuva, joka kääntyy sotaleffaksi, petturimainen bisnestarina sekä aboriginaali-kultturin ja valkoisen miehen maailman törmäyksen kuvaus. Jo tekovaiheessa suurelokuvaksi suunnitelluilla tarinoilla on hiukan tuollaista lapamatotaipumusta. Toisaalta se kuuluu genreen - eihän sitä mitenkään jaksaisi pelkästään pohdiskelevia indie-leffoja, joiden tapahtumien kulissina on yksi rähjäinen hotellihuone, jossain kulloinkin katu-uskottavuutta nauttivassa karussa suurkaupungissa.
Nicole Kidman on uskottava roolissaan hemmoteltuna britti-aristokraattina, josta kuoriutuu jämäkkä ja periksiantamaton tilallinen. Ei kai voida syyttää taitavaa näyttelijää siitä, että roolihahmo Lady Sarah Ashleynä on ladattu täyteen ziljoonaan kertaan nähtyjä kliseitä? Elokuvan aikana Kidmanin roolisuoritusta kuitenkin katselee ihan mielikseen ja liekö sitten syynä juorulehdistön syytökset botox-riippuvuudesta, mutta mielestäni juuri ilmeet tekevät tunteista tosia.
Jos Kidmanin rooli on hiukan kliseinen, on australialaisen Hugh Jackmanin esittämä The Drover niin stereotyyppinen macho-hunk kuin vain voi olla! Mua ei omista kukaan, pakko kulkee omia polkujani, vapaus on mulle kaikkein tärkeintä, miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä... etcetera. No, miehen karisma (ja six-pack) antaa kaiken anteeksi ja olen valmis tapetoimaan virtuaalisen huoneeni seinät Hugh Jackmanin kuvilla.
Elokuvan parasta antia on ehdottomasti kaunis kuvaus, maisemat ja tunnelma. Tätä leffaa ei kannata vuokrata DVD:nä vaan se pitää ehdottomasti katsoa isolta valkokankaalta. Mitä isompi kuva sen parempi ja hyvä äänentoisto myös!
Annan pisteitä myös elokuvan puvustukselle. Kauniit yksityiskohdat ja huolellinen taustatyö näkyy joka kohtauksessa.

Kaikesta huolimatta suosittelen Australia-leffaa lämpimästi kaikille, jotka haluavat viettää lähes kolme tuntia oikean tarinan parissa. Hetkeäkään en ollut pitkästynyt, vaikka elokuva onkin pitkä kuin mikä (eikä ollut miäskään - ei ainakaan tunnustanut). Erinomaisen hyvää viihdettä siis. Joskus se riittää.

Labels: ,


Comments:
Mistä tarina sitten oikeastaan kertoi? Oliko se vähemmän kliseillä ladattu kuin roolihahmonsa? :P
 
lovetan Nicole Kidmania <333
 
Mä tykkäsin tosta leffasta tosi paljon! Ei se tuntunu lainkaan niin pitkältä mitä se oikeasti on, tai ei kertaakaan tullut olo että joko tämä loppuis.
Ja ah mitä karismaa ja maisemia!!

Idhrenille tiedoksi, että leffassa oli tavallaan usempi tarina, jotka kuitenkin kietoituivat yhteen.
 
Idhren: Siinä oli nivottu yhteen aikas Hollywood-klassinen rakkaustarina (toimii aina!), perinteinen business-juttu vaikeuksista voittoon -tyylisesti ja lisänä tarinanpoikasia aboriginaalikulttuurin törmäyksestä valkoisen länsimaisen kulttuurin kanssa ja pieni pyrähdys myös perinteistä sotatarinaa (syttyykö sota, ja tottakai se sitten syttyy, kuka haavoittuu ja mihin osuu jne...). Siis juonessa oli myös paljon (pääasiassa) kliseitä, mutta ne oli nivottu ihan toimivaksi ja hyvin viihdyttäväksi paketiksi mielestäni.

Anonymous: Samma här!!

Vippe: Ihan samaa ajattelin - että onpas todella hyvin viihdyttävä elokuva, kun kertaakaan ei tullut ajatelleeksi, että jokohan tämä loppuisi! :)
 
I will pass on your article introduced to my other friends, because really good!
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?